Národní dechový orchestr vzdal dvěma koncerty poctu Smetanovi a Shakespearovi

Národní dechový orchestr nezahálel ani o prázdninách a přijal pozvání ke koncertování na dvou významných akcí.

V pátek 26. července vystoupil na prestižním divadelním festivalu Shakespeare v Litomyšli. V nádherném prostředí jízdárny litomyšlského zámku předvedl program, který spojoval tvorbu litomyšlského rodáka Bedřicha Smetany s dílem nejvýznamnějšího dramatika všech dob, Williama Shakespeara. Pod vedením šéfdirigenta Václava Blahunka zahájil orchestr vystoupení majestátním Pochodem k slavnosti Shakespearově od Bedřicha Smetany. Následovala světová premiéra skladby Sonet 18 od Jiřího Kabáta, který mistrovsky zhudebnil Shakespearovy verše. Sólový part přednesla sopranistka Irena Pohl Houkalová, zakladatelka festivalu ZUŠ Open a ředitelka Nadačního fondu Magdaleny Kožené.

Právě festival ZUŠ Open celou akci v Litomyšli zaštiťoval. V programu dále zazněly energická Skočná a árie Mařenky z opery Prodaná nevěsta, a finále patřilo dvěma Slovanským tancům Antonína Dvořáka. V sobotu 27. července orchestr vystoupil v malebných jižních zahradách Pražského hradu. Opět se sopranistkou Irenou Pohl Houkalovou a šéfdirigentem Václavem Blahunkem předvedl koncertní program z předchozího dne, tentokrát obohacený o další Smetanovy a Dvořákovy árie a předehry z oper. Na závěr nechyběl slavnostní Fučíkův Florentinský pochod a Kmochovy Muziky, muziky.

Orchestr se posluchačům znovu představí na podzim dvěma koncerty v Pardubicích. 12. října vystoupí v Sukově síni Domu hudby, kde například doprovodí trumpetistu Jiřího Houdka. 2. listopadu jste všichni srdečně zváni na swingový festival v sále Ideon, kde se orchestr představí na závěrečném galakoncertě s Felixem Slováčkem ml.