Aktuality a novinky

Talichův Beroun 2024

V KD Plzeňka ožil večer plný hudby v rámci hudebního festivalu Talichův Beroun 2024 a byl vyvrcholením třetího ročníku dirigentských kurzů. Maestrové Václav Blahunek a Štěpán Med ukázali, že dirigentská taktovka je v jejich rukou hudebním kouzelnickým proutkem, kterým vytvářeli jedinečnou atmosféru plnou emocí.

Scénu ovládla technická brilance klarinetistky Ludmily Peterkové a půvabný hlas zpěvačky Elišky Tomeňukové. Ačkoliv byl večer věnován převážně českým skladatelům, jako jsou Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Leoš Janáček a Bohuslav Martinů, mezinárodní nádech přinesl Clarinet Concerto od Philipa Sparka, který si odbyl svou českou premiéru právě zde, v Berouně.

Tento kousek byl skvělým ukazatelem, že i přes své hudební ikony, máme stále otevřené uši pro novinky ze světa. Diváci přijali Sparkův koncert s otevřeným srdcem a aplausem, který se nesl dlouho po poslední notě. A tak koncert NDO v KD Plzeňka připomněl, že hudba je skutečným univerzálním jazykem, který nás všechny spojuje.

číst celé

Poslední koncert 2023

Vánoční koncert Národního dechového orchestru (NDO) byl letos opět jedním z vrcholů hudebního kalendáře. Koncert pod taktovkou šéfdirigenta Václava Blahunka zahájil Husitský chorál „Kdož jsú Boží bojovníci“, který se stal symbolem hrdosti a odvahy během husitských válek a byl používán v dílech několika významných českých skladatelů včetně Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka​​​​. Následovaly skladby „The Rise of the Quetzal“ a „Divertimento for Brass and Percussion“, s nimiž se orchestr chystá soutěžit na příštím ročníku mezinárodní soutěže Flicorno d’Oro v Itálii, kde jde o významnou příležitost pro každý dechový soubor z celého světa​​. Energické provedení „Epic Variants“ od Alexandra Carlina se sólem Petra Valáška na basklarinet zakončilo první půli večera.

Druhá polovina koncertu přinesla změnu dirigenta, kdy taktovku převzal Ondřej Mejsnar. Tato část večera byla především věnována oslavě 100. výročí společnosti Disney. Zazněly skladby jako ‚Symphonic Highlights from Frozen‘, ‚The Nightmare Before Christmas‘, ‚Beauty and the Beast‘ a ‚A Home Alone Christmas‘, každá s vlastní jedinečnou atmosférou a kouzlem.

Celý večer byl oslavou hudby, která dokáže vyvolat nejen vzpomínky a emoce, ale i propojit minulost s přítomností a ukázat, jak hluboko může hudba zasáhnout do našich srdcí. 

 

Děkujeme vám za vaši neustálou podporu a těšíme se na další společná hudební setkání.

 

číst celé

Národní dechový orchestr koncertoval v Maďarsku

O předposledním srpnovém víkendu se Národní dechový orchestr pod vedením svého šéfdirigenta Václava Blahunka zúčastnil festivalu dechových orchestrů v maďarském městě Makó. Se soukromou hudební školou v Makó a především s jejím ředitelem Dr. Jozsefem Csikotou má Národní dechový orchestr navázanou již dlouhodobou spolupráci a do tohoto krásného lázeňského města se opakovaně vrací.

Letošního festivalu se zúčastnily mimo našeho orchestru také soubory z Maďarska, Srbska a Estonska. Národní dechový orchestr vystoupil na hlavním pódiu se svým koncertním programem složeným převážně z české hudby. Sólistkou koncertu byla hráčka na xylofon Klára Černá. Orchestr vedl dirigent Václav Blahunek, kterého ke konci programu vystřídali mladí dirigenti Markéta Linhart, Michal Strejček a Lucie Rapčáková. Tito tři dirigenti již vedou své orchestry na základních uměleckých školách a možnost dirigovat Národní dechový orchestr byla pro ně další cenná zkušenost.

V rámci Národního dechového orchestru vznikají také nové komorní soubory. Jedním z nich je dechové kvinteto, které vede flétnistka Markéta Linhart. Právě tento soubor vystoupil na maďarském festivalu v doprovodném programu. Koncertoval v lázních Hagymatikum a v kostele svatého Ištvána doprovodil mši.

Orchestr se s maďarským festivalem rozloučil slavnostním průvodem městem a společným koncertem všech zúčastněných orchestrů.

Zájezd se konal za podpory Ministerstva kultury České republiky. Orchestr také děkuje Základní umělecké škole Přelouč za zázemí při zkouškách.

číst celé

Dva koncerty v rámci festivalu Pardubické hudební jaro

Národní dechový orchestr České republiky se nedávno představil na dvou koncertech v rámci prestižního Pardubického hudebního jara 2023.

První koncert proběhl v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích a druhý se uskutečnil v historickém kostele svatého Vavřince ve Vysokém Mýtě. Pod taktovkou renomovaného šéfdirigenta komorní filharmonie Pardubice, Stanislava Vavřinka, zazněla skvělá repertoárová škála z různých hudebních žánrů.
Zároveň měl orchestr tu čest spolupracovat s vynikající rakouskou trumpetistkou, Selinou Ott, která svými sólovými výkony doplnila krásnou atmosféru v obou sálech.

Koncertní program byl sestaven tak, aby divákům poskytl úchvatný zážitek z poslechu výjimečných skladeb. Mezi nimi byly díla od Václava Nelhýbla, jako je Ceremony, dále pak Česká taneční suita od Pavla Staněka, Koncert pro trubku od Alexandra Arutjunjana, La Quintessenza od Johana de Meije a Bacchus on Blue Ridge od Josepha Horovitze.

Je nám ctí, že jsme mohli vystoupit s tak významnými hudebními osobnostmi, jako jsou právě Selina Ott a Stanislav Vavřinek, a to navíc v rámci jednoho z nejvýznamnějších hudebních festivalů v České republice.

Mezi koncerty proběhla také se Selinou master class pro trumpetisty orchestru, která nabídla účastníkům cenné rady a příležitost ke společnému hraní s touto vynikající umělkyní.

Do budoucna má NDO plány na další velké akce, jako je například červnový zahajovací koncert Mezinárodního festivalu dechových orchestrů v Praze a srpnový zájezd do maďarského Mako.

číst celé

Talichův Beroun 2023

Opět po roce se v Berouně v Kulturním domě Plzeňka konaly dirigentské kurzy pod vedením šéfdirigenta Hudby Hradní stráže a Policie České republiky Václava Blahunka. Začínající dirigenti z celé republiky si vedení hudebního tělesa cvičili na dechovém kvintetu složeném z hráčů Národního dechového koncertu.

Intenzivní kurzy byly završeny večerním koncertem celého NDO, kde se mimo šéfdirigenta Václava Blahunka jako dirigentky představily dvě účastnice workshopu. Lucie Rapčáková, hornistka Národního dechového orchestru, workshop zakončila dirigováním dvou skladeb – Slovanský tanec č. 2 od Antonína Dvořáka a Deep Space Voyage od J.A. Stanleyho. Následovala Markéta Linhart, která nejenže vede dechový kvintet a je první flétnistkou NDO, ale také dirigovala tři věty České taneční suity od Pavla Staňka. Oběma dámám se vedení orchestru vydařilo. „Bylo to super! S takovým orchestrem se to diriguje úplně samo. Je super mít důvěru v každého hráče a vědět, že co ukážu, to zahrají. A někdy i to co neukážu (smích). Podrželi mě, a hlavně díky nim to byla úžasná zkušenost. Děkuju.“ svěřila se po koncertu Markéta.

 

Jako sólistka večera se předvedla Barbora Ticháčková. S hrou na trubku se úspěšně účastní jak národních, tak těch mezinárodních soutěží. Je finalistkou televizní talentové soutěže Zlatý oříšek či semifinalistou významné mezinárodní soutěže Českého rozhlasu Concertino Praga, několikanásobnou vítězkou mezinárodní interpretační soutěže Žestě Brno, mezinárodní soutěže Pro Bohemia v Ostravě a absolutní vítězkou soutěže konzervatoří Pardubické dechy 2022. V Berouně bravurně přednesla Koncert pro trubku od arménského hudebního skladatele A.G. Arutjunjana.

 

Kromě těchto skladeb v KD Plzeňka zaznělo Ceremony od autora s českými kořeny Václava Nelhýbla, La Quintessenza for Wind Orchestra od současného nizozemského skladatele a dirigenta Johana de Meije a závěr patřil Josephu Horovitzi a jeho třívěté skladbě s prvky jazzu Bacchus on Blue Ridge. 

 

Vydařený koncert byl pro Národní dechový orchestr skvělým otevřením nové hudební sezóny, jejímž vrcholem bude Pardubické jaro, kdy vystoupí pod taktovkou Stanislava Vavřínka s rakouskou trumpetistkou Selinou Ott.

číst celé